Årets NBU-pris er tildelt Grafill Tegneserie og Tonje Tornes

Norske barne- og ungdomsbokforfattere har tildelt årets NBU-pris til Grafill Tegneserie og Tonje Tornes for deres innsats med å styrke tegneseriefeltet. Gratulerer til alle for super innsats!

Norske barne- og ungdomsbokforfattere har tildelt årets NBU-pris til Grafill Tegneserie og Tonje Tornes for deres innsats med å styrke tegneseriefeltet (foto Tormod Løkling).

Norske barne- og ungdomsbokforfattere har tildelt årets NBU-pris til Grafill Tegneserie og Tonje Tornes for deres innsats med å styrke tegneseriefeltet (foto Tormod Løkling).

NBU-prisen deles ut hvert år av Norske barne- og ungdomsbokforfattere (NBU) og går til en person eller institusjon som har utført et prisverdig arbeid for barne- og ungdomslitteraturen i Norge.

Årets pris er tildelt Grafills faggruppe for Tegneserie for deres innsats med å styrke tegneseriefeltet, blant annet ved å kjempe fram en økning av innkjøpsordningen for tegneserier. Prisen deles med Tonje Tornes, tidligere tegneserieredaktør i Egmont og nå redaktør i det nystartede Bonnier-imprintet TnT, som gjennom sitt virke har bidratt til å revitalisere tegneseriemarkedet for barn og ungdom.

– Vi er utrolig glade! Det er fantastisk flott å få en slik utmerkelse for arbeidet vi har lagt ned de siste årene. Samtidig er det også en anerkjennelse av hvor viktig innkjøpsordningen for tegneserier er for litteraturfeltet og leserne! Tegneserier skaper leselyst, og bør finnes på alle landets biblioteker. Vi jubler for at regjeringen styrker ordningen med to ekstra millioner i år, og vi skal jobbe så hardt vi kan for å sikre at satsningen fortsetter fremover. Tusen takk til NBU og til alle som har jobbet sammen med oss for å få til dette! sier leder for Grafill Tegneserie, Jenny Jordahl, som mottok prisen på NBUs medlemsmøte i helgen.

Prisen, som ble opprettet i 1988, er et kunstverk, og årets utgave er et trykk av illustratørene Flu Hartberg og Bendik Kaltenborn.

Her er noen tidligere vinnere:

2023: Marry Somby (forfatter av Norges første samiske barnebok)
2022: Appelsinia
2021: Sommerles
2019: Spangereid skolebibliotek
2012: Falturiltu, nynorsk barnebokfestival
2013: Foreningen !les
2014: Barnebokredaktør Marianne Koch Knudsen (Gyldendal)
2015: Forfatterstudiet ved Norsk barnebokinstitutt og Dag Larsen
2016: Ubok.no
2017: Leser søker bok
2018: Arne Svingen (podcast)

Les mer om NBU-prisen