Grafill på stortingshøring om statsbudsjett, leselyst og innkjøpsordning

Leder av Grafill Tegneserie, Jenny Jordahl, var på plass i den muntlige høringen om statsbudsjett for 2025 i Stortingets familie- og kulturkomité.

Jenny Jordahl stilte opp i den muntlige høringen på Stortinget for å formidle Grafills høringsinnspill om statsbudsjett for 2025.

Jenny Jordahl stilte opp i den muntlige høringen på Stortinget for å formidle Grafills høringsinnspill om statsbudsjett for 2025.

Faggruppen Grafill Tegneserie har stått i bresjen for økte midler til Kulturrådets ordninger for tegneserier i flere år. Påvirkningsarbeidet mot politikerne ble belønnet både i fjor og i år med ekstra midler til innkjøpsordningen. Regjeringen foreslår i statsbudsjett for 2025 å bevilge 43 millioner til sin leselyststrategi, hvor målet er å gi barn og unge økt tilgang på fysiske bøker og tegneserier, og Kulturrådets innkjøpsordning styrkes med 3 friske millioner til innkjøp av tegneserier og sakprosa, hvorav 2 millioner til tegneserier.

Innkjøpsordningene for litteratur er en statlig økonomisk støtteordning for norske bokutgivelser. Ordningen blir administrert av Kulturrådet, som kjøper inn eksemplarer av de fleste nye, norske skjønnlitterære bøkene for voksne, og tilsvarende bøker for barn, og fordeler disse på bibliotekene i landet. Innkjøpsordningen for norske tegneserier kom i 2012 og har bidratt til at det kan lånes ut flere tegneserier til lesere over hele landet. Men ordningen har vært underfinansiert og ikke fulgt utviklingen til tegneserieskapingen i Norge, noe som har medført at mange nye utgivelser ikke har vært mulig å låne på bibliotekene våre.

Vi registrerer at stadig flere norske politikere snakker om tegneserier som en viktig inngang til lesing for mange grupper i samfunnet. Særlig gutter finner sin leselyst gjennom tegneseriemediet, og det er nettopp sjangerbredden og mangfoldet av utgivelser som gjør at stadig flere voksne leser både sakprosa og skjønnlitteratur i tegneserieform. Et av høringsinnspillene fra Grafill er derfor at det må sikres varige midler til tegneserieordningene så det kan bli stadig flere gode norske tegneserier i bibliotekene.

Jenny forbereder seg til å møte komiteen, både for å formidle at vi er fornøyd med satsingen på tegneserier i leselyststrategien, men også at innkjøpsordningen må sikres varige midler (foto Eva Boldermo Bergan).

Klikk for å se bildet "IMG 3004" i full størrelse

Jenny forbereder seg til å møte komiteen, både for å formidle at vi er fornøyd med satsingen på tegneserier i leselyststrategien, men også at innkjøpsordningen må sikres varige midler (foto Eva Boldermo Bergan).

Jenny Jordahl formidlet Grafills høringsinnspill på Stortinget #

Leder av faggruppen for tegneserie, Jenny Jordahl, stilte opp i den muntlige høringen på Stortinget for å formidle Grafills høringsinnspill, og her er det hun sa til familie- og kulturkomiteen, tirsdag 22. oktober:

Hei, jeg er Jenny Jordahl, leder i Grafill Tegneserie. Grafill representerer 1800 medlemmer innen design, illustrasjon og tegneserier.

Aller først vil jeg si: hvor glade tegneserieskaperne er for at det i år igjen kommer friske øremerkede midler til tegneserieordningene i Kulturrådet!

Vi føler oss både sett og hørt!

Tegneserier er en viktig inngang til lesing. Stadig flere, også voksne, leser sakprosa og skjønnlitteratur i tegneserieform. Derfor må det sikres varige midler til tegneserieordningene slik at flere gode norske tegneserier når frem til leserne gjennom bibliotekene.

Grafills innspill til statsbudsjettets Kap. 320, post 55, Norsk Kulturfond er:
Grafill støtter regjeringens budsjettforslag der Kulturrådets innkjøpsordning styrkes med 3 millioner til innkjøp av tegneserier og sakprosa, hvorav 2 millioner til tegneserier. Grafill ber samtidig om at det legges en plan for fortsatt budsjettøkning for produksjons- og innkjøpsordningen for tegneserier slik at enda flere lesere nås, og for å unngå at ordningen blir underfinansiert igjen.

Grafills innspill til Kap. 326, post 80 Bibliotek- og litteraturtiltak:
Visuell litteratur og tegneserier er en av mange viktige innganger til lesing, og regjeringens leselyststrategi vises tydelig i forslaget til statsbudsjett.

Vi tenker dette er en god begynnelse og gleder oss til enda mer satsning på norsk lesing og litteratur i mange år.

Som NFFO og flere andre organisasjoner på litteraturfeltet ber derfor Grafill om at det bevilges 10 mill. kroner til en tverrsektoriell NOU som skal gi kunnskap om lesingen og litteraturens status i Norge. I tillegg må det legges en langsiktig økonomisk strategi for en langt mer ambisiøs satsning på norsk lesing og litteratur.

Regulering av kunstig intelligens (KI):
Visuelle skapere er en særlig utsatt gruppe når det kommer til utvikling og bruk av kunstig intelligens.

Statsbudsjettet tar for lett på utfordringene som KI skaper angående bruk av opphavsrettslig beskyttet materiale i maskinlæring og fravær av vederlag.  

Et samlet Kunstnernettverk mener at Kultur- og likestillingsdepartementet må bestrebe seg på å ivareta opphavsretten og beskytte opphaverne.

Grafill anbefaler at komiteen ber Kultur- og likestillingsdepartementet øremerke midler til et utvalg. Utvalget må undersøke opphavsrettslige utfordringer ved kunstig intelligens og sørge for en nasjonal satsning på regulering av kunstig intelligens som ivaretar opphavsretten.

Takk for meg og takk fra tegneserieskaperne!

Grafills høringsnotat om statsbudsjettet 2025 til Stortingets familie- og kulturkomité

Statsbudsjettet: Friske millioner til innkjøp av tegneserier og sakprosa

Politisk arbeid i Grafill