Hilsen fra daglig leder


Hei alle sammen.

Martin Dagligleder Web

Det er fin fart i R21 for tiden. Melin & Österlin utstillingen ble enda mer populær og besøkt enn vi trodde på forhånd. Hele 620 besøkende på 2 uker! Kolleger, tilfeldige forbipasserende, turister, og til og med tilreisende fra fjærn og nær oppsøker oss for å ta del i M&Ö´s spennende arbeider fra 50- og 60-tallet. Utstillingens kurator Aslak fra Yokoland har hendene fulle med alle skoleklassene og til og med Jon Melins stolte sønn på tur fra Sverige. Moderna Museet planlegger nå en stor M&Ö utstilling til våren, og vi ønsker dem velkommen etter… - og lykke til.

Gårsdagen gikk med til Arctic Papers papirskole, og til morgenen i dag møtte 150 mennesker opp på frokostmøte for å høre Dinamos imponerende arbeid med den nye Gjensidigeprofilen. Veldig bra kvalitet på presentasjon og faglig utbytte. En lang spørsmålsrunde i etterkant av presentasjonen avdekket et imponerende engasjement. Dette skal vi fortsette med. En stor takk til Torgeir Hjetland og gjengen i Grafill Grafisk design.

Så over til dagens tema.

Vi nærmer oss prisutdelingen for Årets vakreste Bøker. Midt oppe i dette har kulturminister Hadia Tajik sendt ut forslag til ny boklov på høring. Grafill vil i sitt høringssvar støtte bokloven.
Norsk bokbansje er for tiden inne i sentrifugen. Mange ytrer seg i ulike retninger, og Kulturministeren går en utfordrende tid i møte når det ”norske systemet” med fastprisreguleringer, normalkontrakter, innkjøpsordningen og bransjens ambisjon om en ny moderne boklov nå debatteres. Noen hevder til og med at eboken på sikt vil drepe papirboken. Det tror ikke jeg. De vil leve side om side.

Forleggerforeningens, forfatterforeningens og Grafills ønske om opprettholdelse av fastprissystemet vil etter vår oppfatning være avgjørende for Bok-Norges fremtid. Fastprisen sikrer videreføringen av normalkontraktene og det litteraturpolitiske samarbeidet mellom foreningene. Videre danner de kollektive avtalene fundamentet for felles standander, åpne løsninger og at vårt lille språksamfunn kan opprettholde en rik og variert litteratur med et landsdekkende nett av bokhandlere.

Her kommer også bokkunsten og konkurransen Årets vakreste Bøker inn som et viktig avgjørende element. Fastprisreguleringene vil sikre forutsigbare rammer når bokbyggeriet planlegges og gjennomføres. Boken som et godt fysisk objekt er avhengig av at grafiske designere, illustratører i tillegg til forfatterne kan opprettholde sine normalkontrakter som fastprissystemet bygger på.

Ifjor ble det norske utvalget av konkurransen Årets vakreste Bøker vist i Berlin. Ledende tyske forlagshus, de viktigste bokdesignbyråene, og et svært imponerende antall besøkende ga meget klare og positive tilbakemeldinger på nivået innen norsk bokkunst. Det er svært gledelig, og her må listen ligge også fremover.

Motsetningen til fastprissystemet er fripris. Fripris vil med all sannsynlighet føre til en rask og effektiv svekkelse av kvaliteten i bokkunsten, en nedleggelse av bokhandlere (slik vi har sett i Danmark og Sverige), at de titler som ikke er bestselgere vil bli usynlige, en klar svekking av forfatternes, illustratørenes og designernes rettigheter, at Kulturrådets innkjøpsordning vil gå en usikker fremtid i møte, samt at Norge klatrer ned fra pallen for bokkunst, litterær kvalitet, lesing og tilgjengelighet.

Summen av dette blir på sikt at den gode boken trues, og at det som gir oss kulturell identitet – måten vi lever og tenker på - og det som er en skapende kraft i vårt samfunn, svekkes.

God helg allesammen!

Martin Biehl, daglig leder i Grafill