Hilsen fra daglig leder


Hei alle sammen

Martin Mars2013

Som billedsidens representant i styret i Kopinor skvatt jeg da jeg leste styrepapirene jeg fikk tilsendt i påsken. I papirene la blant annet forslaget til Kopinors årsberetning for 2012 som skulle styrebehandles. Den kan virke noe tung og ugjennomtrengelig, men for meg som bruker en god del av min tid til dette arbeidet, er den meget informativ, velskrevet og ikke minst viktig. For de av dere som ikke er klar over hva Kopinor er og hva Kopinor gjør, vil jeg kort si følgende; Grafill er en av Kopinors 22 medlemsorganisasjoner. Kopinor inngår avtaler om fotokopiering og digital kopiering innenfor utdanningssektoren, offentlig forvaltning, kirker og trossamfunn, næringsliv og organisasjoner. Gjennom avtalene får brukerne enkel tilgang på kultur og kunnskap, samtidig som opphavsmenn og utgivere får betalt for sine verk. For 2012 mottok Grafill  kr. 9 502 000 kr i kollektive vederlag. Og Kopinor sørget for at norske rettighetshavere mottok i alt 160,1 mill. kr i kollektive vederlag i fjor. Av dette altså 9,5 mill. kr til Grafill, som utgjør 5,9%.

Det som gjorde at jeg skvatt er fordelingen og styrkeforholdet mellom rettighetshaverne. Her har det nemlig skjedd et historisk skifte. Grafills kollektive vederlag hadde for 2012 økt med hele 33% sammenlignet med 2011, og vår andel er nå den tredje største andelen etter Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (28,9%) og Den norske Forleggerforening (35,2%). Utslaget er stort, og jeg som følger dette tett vet at dette skyldes mer bruk av bilder og mer bruk av åndsverk i digitale kanaler og plattformer. Billedsiden er på fremmarsj, og bildene brukes mer og mer, sammenlignet med tekst.

Og det interessante er dette skiftet i bruken av åndsverk, det vil si hva slags type åndsverk som benyttes (og kopieres) i undervisningen, i den offentlige sektoren, i kirkene, i næringslivet og organisasjoner ellers. Er det bilder av kunstverk? er det noter? er det en skjønnlitterær tekst? er det fotografier? er det en journalistisk tekst, eller er det en illustrasjon?

Grafill mottar som nevnt kollektive vederlag for hvilke verk våre medlemmer representerer. Og vi er tredje størst i Kopinorsammenheng. Større en skjønnlitterær tekst og oversettelse, større enn billedkunst, og større enn foto. Dette er verdt å merke seg - 2012 var et historisk år.

Ha en fin helg alle sammen!