Flere bøker i bokhylla.no


Kopinors styre fattet tirsdag et enstemmig vedtak om å videreføre Bokhyllaavtalen med Nasjonalbiblioteket. 

Martin

- En forlengelse og utvidelse av Bokhyllaavtalen er en seier, og vil sikre opphavsmennene økte inntekter for digital bruk, uttaler daglig leder i Grafill, Martin Biehl.

Avtalen sikrer tilgjengeliggjøring av bøker utgitt i Norge fram til år 2000. Hovedelementene i den nye avtalen er at antallet bøker økes fra 48000 bøker til 250000 bøker i 2017.

- Ingen bøker utgitt etter 2000 vil legges ut, noe som sikrer at Bokhylla ikke vil ødelegge det kommersielle potesialet i det ebokmarkedet vi nå ser er under etablering, sier Martin Biehl.

Hele styret med opphavsmenn og utgiverne var representert og uttrykte tilfredshet med forhandlingsresultatet. Grafill var også tilstede og ser på Bokhylla som et viktig bidrag for å sikre allmenn digital tilgang, samtidig som opphavsmennene til litterære verk sikres betaling gjennom kollektive avtaler.

- Jeg vil også understreke at avtalen er klar på at enhver opphavsmann til enhver tid kan trekke sitt verk fra Bokhylla dersom man ønsker det. Brukerundersøkelser fra Bokhylla viser imidlertid at det er flere brukere som motiveres til å kjøpe boken i papirform etter å ha lest i den i Bokhylla.no, enn brukere som ikke ønsker å kjøpe boken fordi de har lest den på Bokhylla.no. En historisk og unik avtale, og kun mulig fordi forleggere og opphavsmenn står sammen når viktige litteraturpolitiske tiltak skal løses, sier Martin Biehl.

Bilde:
Daglig leder i Grafill, Martin Biehl.