Statsbudsjett: Friske millioner til innkjøp av tegneserier og sakprosa

Regjeringen foreslår i statsbudsjett for 2025 å bevilge 43 millioner til sin leselyststrategi. Målet er å gi barn og unge økt tilgang på fysiske bøker og tegneserier. Kulturrådets innkjøpsordning styrkes med 3 friske millioner til innkjøp av tegneserier og sakprosa, hvorav 2 millioner til tegneserier.

Jenny Jordahl (til høyre) og Cha Sandmæl fra Grafill Tegneserie jubler for økte midler til innkjøp av tegneserier, her fra fjorårets budsjettfeiring med SV på Stortinget (foto Lene Renneflott).

Jenny Jordahl (til høyre) og Cha Sandmæl fra Grafill Tegneserie jubler for økte midler til innkjøp av tegneserier, her fra fjorårets budsjettfeiring med SV på Stortinget (foto Lene Renneflott).

Faggruppen Grafill Tegneserie har stått i bresjen for økte midler til Kulturrådets ordninger for tegneserier, og etter flere års påvirkningsarbeid mot politikerne ble det i fjor til slutt bevilget 4 millioner, etter at SV i siste runde i budsjettforhandlingene på Stortinget sikret 2 ekstra millioner. At det i statsbudsjettforslaget for 2025 er foreslått en ytterligere økning tar vi som et viktig signal på at vi er hørt.

– Vi er svært fornøyde med at det kommer ekstra midler til for å styrke det mangfoldige norske tegneseriemiljøet, sier Jenny Jordahl, leder i Grafills faggruppe for tegneserie. – Tegneserier er en viktig nøkkel for å virkeliggjøre regjeringens leselyststrategi så vi er glade for de ekstra midlene, og vi håper at regjeringen fortsetter å øke midlene til både tegneserier og leselyststrategien i mange år fremover.

Leselyststrategien ble våren 2024 lagt fram av kultur- og likestillingsministeren og kunnskapsministeren. Det har lenge vært etterlyst at regjeringen må legge midler bak ambisjonene. I regjeringens budsjettforslag for 2025 som ble lagt frem i dag er det derfor satt av 43 millioner som skal gi barn og unge økt tilgang til litteratur i form av fysiske bøker og tegneserier. Regjeringen foreslår nå å bevilge 20 millioner over statsbudsjettet til å følge opp tiltakene i strategien, i tillegg til 23 millioner kroner fra spillemidler som tildeles allerede i høst. Kulturrådets innkjøps- og produksjonsordninger får dermed 3 friske millioner over statsbudsjettet, hvorav 2 millioner til tegneserier og 1 million til sakprosa. 

Sammen med et samlet litteraturfelt har Grafill jobbet i mange år for å få politikerne oppmerksomme på at visuell litteratur og tegneserier er en viktig inngang til lesing for mange aldersgrupper.

– Vi heier på regjeringens leselyststrategi for barn og unge, men vil også minne om at det er mange voksne som leser i motvind. Norske tegneserieskapere skaper kvalitetslitteratur for alle aldersgrupper, og et økende antall grafiske romaner retter seg mot en voksen lesegruppe, sier daglig leder i Grafill, Lene Renneflott.

Innkjøpsordningene for litteratur er en statlig økonomisk støtteordning for norske bokutgivelser. Ordningen blir administrert av Kulturrådet, som kjøper inn eksemplarer av de fleste nye, norske skjønnlitterære bøkene for voksne, og tilsvarende bøker for barn, og fordeler disse på bibliotekene i landet. Innkjøpsordningen for norske tegneserier kom i 2012 og har bidratt til at det kan lånes ut stadig flere tegneserier til lesere over hele landet.

Prop. 1 S (2024-2025)

Les mer regjeringens budsjettforslag for 2025

Politisk arbeid i Grafill