IxDA-prisen

Hedersprisen fra IxDA viser frem og belønner fremragende interaksjonsdesign hvor brukeropplevelse står i fokus. Målsettingen er å reflektere over det beste som beveger seg innen fagfeltet og arbeidene vurderes etter fire kriterier; mulighet, målgruppe, effekt og håndtverk. Vinnerarbeidet velges ut fra kategorien Digital design i Visueltkonkurransen, og prisen deles ut av IxDA Oslo i forbindelse med Visueltprisen. Prisen ble opprettet i 2015.

Ix D As hederspris til Heydays Aidn og Opening Hours for designsystemet Aidn 1

Vinner av IxDA hederspris er Heydays, Aidn og Opening Hours for designsystemet Aidn #

Designsystemet Aidn
Lead design: Henrik Fjeldberg/Heydays 
Design: Martin Sanne Kristiansen, Sun Helen I. Kalvenes, Solenn Robic, Felix Skaara, Simon Gustavsson
Kundeansvarlig: Astri Natvik 
Firma: Heydays    

Lead design: Kim Frydenlund Grane/Aidn
Design: Kim Andre Fosslien Ottesen og Marius Sunde
Firma: Opening Hours    

Design: Conny Mentel, Belma Nazecic, Helge Hjorth Bentsen, Fonda LaShay, Kristian Aarseth, Kristin Hvalbye, Nina Bakken, Peter Sterten, Rebekka Castro og Malin Milder
Tekst: Asbjørn Engedal    
Annet: Silje Sahlén    
Ansvarlig hos kunde: Marius Røstad
Firma: Aidn

Design: Jon Bernholdt Olsen og Thea Togstad / Blank    
Design: Malin Kandal / KnowIt    
Design: Lillian Schmidt og Daniel Hasan / Netlife    

Oppdragsgiver: Aidn

Juryens kommentar
Årets IxDA-pris går til Aidn og deres bidrag "Et enklere helsevesen". Med en dyp forståelse for behovene til både helsepersonell, pasienter og pårørende, har de utviklet en tjeneste som møter dagens utfordringer i helsesektoren på enestående vis.

Juryen har basert Hedersprisen fra IxDA på følgende kriterier:

Mulighet: Aidn har tydelig identifisert behovet for å frigjøre helsepersonells tid fra administrative oppgaver og fokusere mer på pasientomsorg. Deres løsning har som mål å være det primære arbeidsverktøyet for ansatte i kommunehelsetjenesten, samtidig som den skal gi innbyggerne bedre tilgang til helsetjenester. Aidn ønsker med sin tjeneste å sikre en mer effektiv helsetjeneste som møter behovene til alle involverte aktører.

Målgruppe: Aidn har gjennom omfattende samskaping med brukere ute i felt kartlagt og forstått ulike brukerbehov og brukerreiser. Produktet er designet for å tilpasse seg brukernes situasjoner, der konteksten både byr på varierende grad av digitale modenhet hos brukerne og krav til fleksibilitet når det kommer til et stort spenn av teknisk utstyr. Det er tydelig at Aidn har arbeidet med brukeropplevelse og brukervennligheten i tjenesten for å skape økt trygghet og bedre kontroll både for pasienten og helsearbeideren.

Effekt: Design- og produktutviklingsarbeidet tar utgangspunkt i et tverrfaglig samarbeid på tvers av mange produktteam for å kunne lage et sømløst og velfungerende produkt. Aidn jobber etter prinsippet kontinuerlig design og et produktutviklingsløp der man fra start og kontinuerlig tester og måler effekt. Effekt for helsevesenet har vært viktigst, og arbeidsprosessen har inkludert utarbeidelse av rammeverk for å måle disse effektene. Noen målte effekter per i dag er:

- Halvert tid på kartlegginger og målinger
- 20 minutter kortere tid per innkomstsamtale (per pasient)
- 15 minutter besparelse på automatisk utarbeidelse av behandlingsplaner (per plan)

Håndverk: Aidn har benyttet en disiplinert designmetodikk og bygget løsningen på fagkunnskap fra et mangfold av designdisipliner. Produktet er helhetlig planlagt og realisert, med nøye gjennomtenkte detaljer som støtter opp om helheten og passer inn i sine respektive kontekster. Med et fleksibelt designsystem som tar hensyn til ulike brukerbehov og teknologiske plattformer, har Aidn skapt et produkt som gir en sømløs og god opplevelse for brukeren. Deres fokus på gode designprosesser og tverrfaglig samarbeid har vært avgjørende for å skape et vellykket produkt.

Juryen er imponert over Aidn sitt arbeid med å revolusjonere kommunehelsetjenesten gjennom innovativt design og grundig innsikt. Deres produkt er både et skritt i riktig retning for helsevesenet, og en inspirasjon for designbransjen. Gratulerer med Hedersprisen fra IxDA!

Les mer om Hedersprisen fra IxDA